Zrównoważony rozwój w gastronomii

Coraz więcej osób jest zaniepokojonych kwestią zrównoważonego rozwoju. Wiele firm cateringowych, usług dostawczych i restauracji zmienia procedury lub procesy z tego powodu. Pokażemy Ci, jak wyjaśnić swoim gościom, że Tobie również zależy na środowisku.


2 min czytania

Sustainability in gastronomy

Oszczędność energii oznacza oszczędność kosztów

Używaj wydajnych urządzeń
Kuchenki, lodówki, urządzenia kuchenne lub oświetlenie i ogrzewanie w jadalni potrzebują energii. Nie da się tego obejść. Kupując nowe urządzenia, szukaj urządzeń o wysokiej klasie efektywności energetycznej. Mogą być droższe w zakupie niż urządzenia mniej wydajne, ale w średnim i długim okresie oszczędności zrekompensują koszty.
Regionalność i sezonowość
„Świeże” truskawki z Hiszpanii zimą? Twoje menu również pośrednio kosztuje energię na transport i przechowywanie. Upewnij się, że Twoje menu są sezonowe. Aby uniknąć długich i szkodliwych dla środowiska tras dostaw, możesz również poszukać producentów ze swojego regionu.

Mniej odpadów sprawia, że ​​jesteśmy szczęśliwi my i środowisko

Oferuj mniejsze porcje
Czasami oko jest większe niż żołądek i część hojnej porcji pozostaje. Reszta zazwyczaj ląduje w śmieciach. Przy mniejszych porcjach możesz uniknąć wyrzucania dobrych składników. Na mniejszych talerzach zmiana może być nawet niezauważalna.
Przechowywanie resztek w przyjaznych dla środowiska opakowaniach na wynos
Alternatywą dla mniejszych porcji jest również możliwość dania gościom resztek do zabrania do domu w poręcznych opakowaniach na wynos
Używaj produktów wielokrotnego użytku
Znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz w naszej ofercie wielokrotnego użytku certyfikowanych, zmywalnych i bezpiecznych w mikrofalówce produktów . Zachęcaj gości do używania pojemników wielokrotnego użytku do jedzenia na wynos.

Zrównoważony rozwój na talerzu

Dania wegetariańskie/wegańskie
Globalna produkcja mięsa powoduje szkodliwe emisje i prowadzi do masowego wylesiania w celu zrobienia miejsca dla pastwisk dla bydła. Menu wegetariańskie i wegańskie jako alternatywa stają się zatem coraz bardziej popularne. Pewna pozycja w menu nie powinna zatem zabraknąć.
Uprawiaj własne warzywa
Ogrodnictwo miejskie
jest w modzie. W dużych miastach niektóre restauracje wykorzystują ten entuzjazm i uprawiają część własnego jedzenia lub pracują nad projektami. Nawet jeśli nie możesz zaspokoić wszystkich swoich potrzeb, tworzysz ważne oświadczenie i tworzysz unikalną ofertę sprzedaży.

Używaj produktów pochodzących z odpowiedzialnej produkcji

Jednorazowe naczynia stołowe wykonane z materiałów biodegradowalnych
Zwłaszcza w miejscach o dużym natężeniu ruchu pieszego opakowania jednorazowe są czasami bardziej odpowiednie niż wielokrotnego użytku. Ale jeśli odpady są nieuniknione, powinny być tak przyjazne dla środowiska , jak to możliwe. Dlatego używaj opakowań jednorazowych bez plastiku i wykonanych z odnawialnych surowców . W naszym sklepie znajdziesz przyjazną dla środowiska zastawę stołową, która jest zarówno wytrzymała, jak i atrakcyjna.
Uwzględnij uszczelnienia
Pieczęcie
są najlepszym sposobem na zasygnalizowanie wiarygodności. Ale bądź ostrożny: pieczęci są teraz na pęczki. Dowiedz się więc wcześniej, kto stoi za konkretnymi pieczęciami. Jedną z pieczęci, której sami używamy, jest Forest Stewardship Council (FSC®) . Oznacza ona, że ​​produkty leśne pochodzą z ekologicznej gospodarki leśnej.
Produkty higieniczne przyjazne dla środowiska
W branży gastronomicznej słusznie panuje ścisła koncepcja higieny . Używaj przyjaznych dla środowiska mydeł i biodegradowalnych środków dezynfekujących w kuchni i toaletach.



Produkty powiązane

Odkryj produkty polecane przez nas do tego tematu.

1 z 8