Zrównoważony rozwój w gastronomii
Coraz więcej osób jest zaniepokojonych kwestią zrównoważonego rozwoju. Wiele firm cateringowych, usług dostawczych i restauracji zmienia procedury lub procesy z tego powodu. Pokażemy Ci, jak wyjaśnić swoim gościom, że Tobie również zależy na środowisku.

Oszczędność energii oznacza oszczędność kosztów
Używaj wydajnych urządzeń
Kuchenki, lodówki, urządzenia kuchenne lub oświetlenie i ogrzewanie w jadalni potrzebują energii. Nie da się tego obejść. Kupując nowe urządzenia, szukaj urządzeń o wysokiej klasie efektywności energetycznej. Mogą być droższe w zakupie niż urządzenia mniej wydajne, ale w średnim i długim okresie oszczędności zrekompensują koszty.
Regionalność i sezonowość
„Świeże” truskawki z Hiszpanii zimą? Twoje menu również pośrednio kosztuje energię na transport i przechowywanie. Upewnij się, że Twoje menu są sezonowe. Aby uniknąć długich i szkodliwych dla środowiska tras dostaw, możesz również poszukać producentów ze swojego regionu.
Mniej odpadów sprawia, że jesteśmy szczęśliwi my i środowisko
Oferuj mniejsze porcje
Czasami oko jest większe niż żołądek i część hojnej porcji pozostaje. Reszta zazwyczaj ląduje w śmieciach. Przy mniejszych porcjach możesz uniknąć wyrzucania dobrych składników. Na mniejszych talerzach zmiana może być nawet niezauważalna.
Przechowywanie resztek w przyjaznych dla środowiska opakowaniach na wynos
Alternatywą dla mniejszych porcji jest również możliwość dania gościom resztek do zabrania do domu w poręcznych opakowaniach na wynos
Używaj produktów wielokrotnego użytku
Znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz w naszej ofercie wielokrotnego użytku certyfikowanych, zmywalnych i bezpiecznych w mikrofalówce produktów . Zachęcaj gości do używania pojemników wielokrotnego użytku do jedzenia na wynos.
Zrównoważony rozwój na talerzu
Dania wegetariańskie/wegańskie
Globalna produkcja mięsa powoduje szkodliwe emisje i prowadzi do masowego wylesiania w celu zrobienia miejsca dla pastwisk dla bydła. Menu wegetariańskie i wegańskie jako alternatywa stają się zatem coraz bardziej popularne. Pewna pozycja w menu nie powinna zatem zabraknąć.
Uprawiaj własne warzywa
Ogrodnictwo miejskie jest w modzie. W dużych miastach niektóre restauracje wykorzystują ten entuzjazm i uprawiają część własnego jedzenia lub pracują nad projektami. Nawet jeśli nie możesz zaspokoić wszystkich swoich potrzeb, tworzysz ważne oświadczenie i tworzysz unikalną ofertę sprzedaży.